woensdag 23 juni 2010

Pere Marquette

De route van 23 juni, Bay City, MI - Clare, MI, 85 km

Na een korte tocht bereikten we vandaag het plaatsje Midland, een bescheiden plaats waar de chemiereus Dow Chemical is ontstaan. De oorsprong van dit bedrijf ligt in de zoutwinning en inderdaad passeerden we de Salt River en een zoutmijn.

Vanaf Midland reden we de rest van de dag over een railway-track, waaraan de naam van Père Marquette was verbonden.

Railway-tracks volgen het tracé van opgeheven spoorlijnen. Dat heeft voor ons als fietsers drie grote voordelen: ze zijn vrij van gemotoriseerd verkeer, ze zijn praktisch vlak en over het algemeen worden ze omgeven door bomen of struiken, zodat we uit de (tegen)wind fietsten. Dan Père Marquette. Diens naam is hier niet alleen verbonden aan het fietspad, maar ook aan een natuurgebied en een rivier. Het heeft lang geduurd voor we er achter waren wie dit was, maar uiteindelijk blijkt het te gaan om een zeventiende-eeuwse Franse jezuiet.

Hij was een van de eerste geestelijken die zich in deze regio vestigde en een van de weinigen die niet door hebzucht werd gedreven.
De hele dag waarschuwden mensen ons voor slecht weer, hagelstornen en windstoten tot wel 70 mijl per uur – dat rijden wij ongeveer in een dag … Inderdaad dreigde het de hele tijd
en we schuilden zelfs in een bibliotheek, maar uiteindelijk bleef het vrijwel droog en was de wind heel matig. ’s Avonds konden we een kampvuur maken

en pas ’s nachts, toen we lagen te slapen, trok een onweersbui over.

1 opmerking:

  1. Altijd imponerend, zo'n dreigend noodweer... Komen jullie ook nog door "Tornado-alley"?

    BeantwoordenVerwijderen